Oko 10 % populacije ima problema s razinom triglicerida te je važno znati da oni predstavljaju jednaku opasnost za pacijenta kao i povišeni kolesterol.
Trigliceridi pripadaju skupini lipida odnosno masti dobivenih iz viška kalorija, šećera i alkohola koje oslobađaju hormone za energiju između obroka. Kao i u slučaju kolesterola, zdrav način života pomaže u smanjenju rizika od povišenih triglicerida i s njim povezanih bolesti.
Simptomi su teško primjetni
Problem povišenih triglicerida u krvi ističe se po tome što najčešće nema simptoma po kojima bi ga pacijent lako prepoznao. Povišeni trigliceridi se najčešće otkrivaju slučajno, za vrijeme rutinskih kontrola i sistematskih pregleda, ili kada je već došlo do ozbiljnih komplikacija poput, srčanog udara, moždanog udarala ili pankreatitisa.
Ipak kod vrlo visokih razina triglicerida u krvi mogu se pojaviti:
- male narančasto-crvene bubuljice na trupu i udovima
- narančasto-žute krvne žile mrežnice
Zdravstveni uzroci i faktori rizika
Osim alkohola, cigareta, nezdrave hrane i sjedilačkog načina života, uzrok visoke razine triglicerida mogu biti i bolesti poput:
- pretilost
- kronične bolesti bubrega
- hepatitis
- hipotireoza
- dijabetesa tipa 2
- ciroza jetre
- genetska hipertrigliceridemija (oko 1 % ljudi)
Lijekovi poput:
- estrogena
- kortikosteroida
- diuretika
- beta blokatora
- retinoida
- antiretrovirusnih lijekova
- antipsihotika
Među faktorima rizika za povišenu razinu triglicerida nalaze se trudnoća, menopauza i poremećaji metabolizma lipida.
Prvi korak u liječenju - promjena načina života
Liječenje povišenih triglicerida prvotno se provodi promjenama životnih navika stoga se s pacijentom radi na:
- smanjenju unosa alkohola
- prestanku pušenja
- zdravoj prehrani
- redovitoj tjelesnoj aktivnosti
Tek ukoliko promjena životnih navika ne dovede do zdravijih razina triglicerida u krvi uvodi se farmakološka terapija, koja ovisi o tome ima li pacijent druge zdravstvene rizike.
U farmakološkoj terapiji najčešće se koriste stratini, omega-3 masne kiseline, niacin i fibrati. Kada se kod pacijenta utvrdi primarna hipertrigliceridemija, moguć je postupak pročišćavanja krvi od viška lipida.
Uz liječenje povišenog triglicerida, liječe se i drugi faktori rizika za povišenje razina masti u krvi.
Namirnice koje poboljšavaju razinu triglicerida
Promjena prehrambenih navika puno može pomoći u snižavanju razine lipida u krvi, a među njima su:
- proteini – kuhani grah, grašak, orašasti plodovi, riba, nemasno krto meso, meso peradi bez kože, leća
- voće – naranča, limun, bobičasto voće, marelice, grejp (izbjegavati sokove)
- povrće – na dnevnoj bazi tri ili više porcija
- cjelovite žitarice – integralni kruh, nezašećerene žitne pahuljice, zobena kaša, ječam, heljda, amarant, proso i kvinoja
- vlakna – dovoljnu količinu vlakana pacijent može dobiti iz voća, povrća, integralnih žitarica i grahorica
- mliječni proizvodi – mlijeko s jedan posto mliječne masti, jogurt s manje masnoća
- masnoće: 1 žlica maslinovog ulja dnevno, ¼ šalice orašastog voća
- začini: češnjak, paprika, đumbir
Hrana koja pogoršava razinu triglicerida:
- zasićene masnoće: pržena hrana, brza hrana, masno meso, životinjske masnoće (loj, maslac), punomasno mlijeko, sir, vrhnje
- gazirana i zaslađena pića
- gotove slastice (kolači, torte, pite, krekeri)
- konzumni šećer i slatkiši
- peciva, tjestenine i riža
- suho voće
Dislipidemija
Kada govorimo o visokim masnoćama u krvi, dislipidemija je stanje visokih razina lipida (kolesterola, triglicerida ili oboje) ili snižene razine HDL-a (“dobrog kolesterola”). Ovo stanje može dovesti do ateroskleroze koja uzrokuje bol u prsima, srčani udar, moždani udar te bolest perifernih arterija.
Dislipidemija se dijagnosticira mjerenjem razine ukupnog kolesterola, LDL kolesterola, HDL kolesterola i triglicerida, te je potrebno postiti 12 sati prije uzimanja uzorka krvi.
Poželjne razine lipida kod odraslih
| Lipidi | Poželjna razina (mmol/L) |
| Ukupni kolesterol | < 5,17 mmol/L (200 mg/dL) |
| LDL kolesterol | < 2,59 mmol/L (100 mg/dL) |
| HDL kolesterol | > 1,03 mmol/L (40 mg/dL) |
| Trigliceridi | > 1,69 mmol/L (150 mg/dL) |
Ovaj tekst autorsko je djelo. Njegovo dijeljenje na bilo kojoj drugoj platformi dozvoljeno je samo uz postavljanje hiperveze na ovu stranicu sa koje je tekst podijeljen.
Informacije koje se nalaze na ovom blogu služe isključivo za informativne svrhe. Sadržaj na ovoj stranici nije namijenjen dijagnosticiranju, liječenju ili prevenciji bolesti. Ne zamjenjuje stručni medicinski savjet, dijagnozu ili liječenje. Ako imate ili sumnjate da imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom liječniku ili drugom kvalificiranom zdravstvenom stručnjaku.
Autori bloga nisu odgovorni za bilo kakvu štetu koja može nastati uslijed korištenja informacija objavljenih na ovoj stranici. Svaka osoba koja primjenjuje savjete ili informacije s ovog bloga čini to na vlastitu odgovornost. Prije bilo kakve primjene informacija ili preporuka, uvijek konzultirajte svog liječnika.




